Fonds kopen

Beter duur dan niet te koop

Vandaag is de laatste handelsdag van het eerste kwartaal van beursjaar 2016. Wie nu terugkomt van een lange vakantie zal op het eerste gezicht opmerken dat er niet veel is veranderd. De AEX-index noteert rond de slotstand van 2015.

Dagelijkse volgers weten wel beter: veel volatieler dan het eerste kwartaal van 2016 wordt het niet. De belangrijkste Nederlandse aandelenbarometer bereikte op 11 februari een laagste stand van 378,53, bijna 15% onder het slot van 2015 van 441,82, om vervolgens weer 16% op te veren naar 439, het peil van afgelopen maandag. Daarbij lijkt het hectische verloop van de olieprijs nog het belangrijkste kompas voor ­beleggers te zijn.

Op de drempel van het tweede kwartaal neem ik volop buitenkansen waar. Vanzelfsprekend zijn beleggers onder het bewind van ECB-president Mario Draghi op zoek naar meer rendement.

Investeerder Advent International, in Nederland eigenaar van medische groothandel Mediq en softwarebedrijf Unit 4, nam alvast het voortouw en haalde bij beleggers € 12 miljard op voor een internationaal private-equityfonds. Bram Grimmelt, verantwoordelijk voor de Advent-activiteiten in Nederland, wil een deel van het ingelegde bedrag gebruiken voor investeringen in Nederlandse bedrijven. ‘Wij zien nog veel meer mogelijkheden in de Nederlandse markt, en ook binnen het nu opgehaalde fonds blijven we geïnteresseerd in de Nederlandse markt en kunnen we onze betrokkenheid continueren.’

Niet verwonderlijk, want in de column van beursveteraan Marco Groot van eergisteren lees ik dat het dividend dat Nederlandse bedrijven over 2015 uitkeerden met bijna 20% is gestegen, goed voor een uitkering van gemiddeld 75% van de nettowinst. Zonder meer een record, ook als je de zware invloed van Shell eruit filtert.

Zit er voor 2016 nog meer in het vat? Ik ben geneigd deze vraag bevestigend te beantwoorden. Zo is er één karakteristiek in de portefeuille van Add Value Fund die eruit springt: bankkrediet is overbodig. Alle ondernemingen zitten zeer ruim in de slappe was en kunnen de voorgenomen investeringen probleemloos uit de vrije cashflow financieren. Er is dan ook ruimte om het meerdere uit te keren, dan wel over te gaan tot inkoop van eigen aandelen.

Dit laatste wordt door sommige marktvorsers als ongewenst gezien. Het zou in deze redenering ten koste gaan van investeringen die een hoger maatschappelijk doel dienen. Ten onrechte, meen ik. Verstandig investeren is vooral een kwestie van discipline: niet te veel en op het juiste moment. Veeleer is de beurswaardering van de bedrijven aan de lage kant. Dit wordt onderkend door investeerders als Advent. Die hanteren daarom het ­adagium: ‘Beter (ogenschijnlijk) duur dan niet te koop’.

Naar het columnoverzicht

Maandbericht ontvangen? Meld u nu aan